ΕΛΛ | ΕΝ

Ένας περίεργος λαιμοδέτης(1497)

Ένας περίεργος λαιμοδέτης

Ιαματικός κρίκος.
Αρχές 19ου αιώνα.
ΒΧΜ 1497

Ιαματικός κρίκος από άργυρο με μερική επιχρύσωση. Στην αλυσίδα φέρει πλακίδιο με παράσταση του αγίου Δημητρίου. Σωματικά ή ψυχικά ασθενείς προσέρχονταν στο ναό, φορούσαν τους κρίκους στο λαιμό και προσδένονταν με τις αλυσίδες τους σε συγκεκριμένο σημείο του ναού, διανυκτέρευαν εκεί και δέχονταν τις ευχές του ιερέα, προσβλέποντας στην ίαση. Σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία, οι ψυχικές ασθένειες προέρχονται από σατανικά πνεύματα και για το λόγο αυτό προβλέπεται η παραμονή-νοσηλεία σε ναούς και αγιάσματα με σκοπό την ίαση του ασθενή, πρακτική που συνεχίζει την αρχαία διαδικασία της εγκοίμησης σε ιερά του Ασκληπιού.

Σε αρκετούς ναούς υπήρχε θάλαμος για την ίαση των ψυχικά ασθενών, όπως στην Παναγία Κολυκαραία (ναός Γεννήσεως) στην Αδριανούπολη και στη μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκιπο, προστάτη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα, όπου και σώζονταν στο παρελθόν, κρίκοι πρόσδεσης.

Στο ΒΧΜ φυλάσσονται ακόμη πέντε (5) κρίκοι, οι οποίοι έχουν καταγραφεί στα ευρετήρια ως «κρίκοι φρενοβλαβών», ενώ ανάλογοι φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη και στα κειμήλια του ναού του αγίου Γρηγορίου Νέας Καρβάλης.

Από τη Μικρά Ασία με άγνωστη την ακριβή προέλευση.